Büyük orman kartalı (Clanga clanga) (GSE), 27 AB ülkesinde kritik tehlike altında olarak sınıflandırılmakta ve “LIFE finansmanı için öncelikli” olarak tanımlanan AB kuş türleri listesinde yer almaktadır. Koruma statüsünün kötü olmasının ana nedenleri AB’nin sınır kesimlerinde üreme için gerekli olan kalan son büyük ölçekli bataklıkların da ortadan kaybolması, göç ve kışlama alanlarındaki nüfus kayıplarıdır.
GSELIFEAboveBorders projesinin amacı, üreme alanlarının koşullarını sürdürülebilir bir şekilde iyileştirmek ve AB’deki büyük orman kartalı bolluğunu artırmak, tehditleri azaltmak ve göç yolu boyunca önemli GSE konaklama ve kışlama alanlarını güvence altına almaktır. Proje, yavru kartal sayısının artırılması, GSE’nin ürediği ormanların ve avlanma alanlarının korunması, verici ile takip edilen kuşların bireysel olarak korunması, kaçak avlanma ve zehirlenmelerle mücadele, ormancılık tesislerinin kurulmasına yönelik faaliyetler ve kuşların durumunu iyileştirmek için kışlama alanlarında güvenli besleme istasyonları ve kapsamlı eğitim faaliyetleri aracılığıyla büyük orman kartalının hayatta kalmasına katkı sağlayacaktır.
GSE korumasının uygulanması ancak projede tasarlanan ve GSE koruması için uluslararası bir ağ oluşturulmasıyla pekiştirilen uluslararası işbirliği temelinde mümkündür. Bu, Avrupa ölçeğinde GSE’nin korunmasında bu yöntemlerin bu kadar geniş ve entegre bir şekilde uygulanmasıdır.
Proje, üreme alanlarındaki koşulları sürdürülebilir bir şekilde iyileştirmek ve büyük orman kartalının AB’deki bolluğunu artırmak, ayrıca tehditleri azaltmak ve kartalın göç yolu üzerindeki önemli dinlenme ve kışlama alanlarını güvence altına almaktır.
DAD, kışlama sahalarındaki faaliyetler kapsamında dört ülkeden oluşan bir konsorsiyuma taraftır.
Sağlanacak hizmetler şunlardır:
- Türkiye’de kışlayan popülasyon hakkında daha detaylı bilgi edinilmesi
- Türler için güvenli (zehirlenme ve yasa dışı avlanmadan arınmış) toplanma alanlarının oluşturulması
- Kuşların kışın güvenli beslenmesi için ortamların oluşturulması, durumlarının iyileştirilmesi ve hayatta kalma oranlarının arttırılması
- Türün Avrupa’daki kışlama alanlarında yasadışı zehirlenme ve atışların azaltılması
- Türler hakkındaki bilgilerin ve bunların korunmasını destekleyecek iyi uygulamaların teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması.