Search
Close this search box.

Tür Koruma ve İzleme

Dünyayı milyonlarca bitki ve hayvan türüyle paylaşıyoruz ve bu doğal paylaşım dengesinde her bir türün birbirinin varlığına bağlı. Ancak dünyamız büyük bir krizde. 1970’lerden bu yana türler endişe verici biçimde azalırken ve bazı türler yok olurken, biyoçeşitlilik kaybının ortaya çıkardığı sorunlar ise giderek gündelik hayatlarımızı etkiliyor. 

 
Ülkemizde 80 binden fazla omurgasız tür, 10 binden fazla bitki türü, 470 kuş, 480 deniz balığı, 350 kelebek, 106 sürüngen ve 170’den fazla memeli yaşıyor. Ancak Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin 2018 kırmızı listesine göre 401 tür tehdit altında.
 
Biyolojik çeşitliliğin azalma eğilimini tersine çevirmek ve türlerle uyumlu bir hayat için Doğa Araştırmaları Derneği olarak tür koruma ve izleme çalışmaları yürütüyoruz. 

Tür koruma yaklaşımı genellikle insan etkisi sebebiyle nüfusunda ciddi azalma yaşanan veya yaşanması beklenen türlerin özel olarak korunması için geliştirilen stratejiler olarak tanımlanıyor. Çoğunlukla sınırlı sayıda ya da belirli bir türün korunması yapılan çalışmaları içeren tür koruma yaklaşımında önemli çalışmalardan biri ise “Tür Eylem Planları.” Bir türün korunması için gerekli adımların planlandığı bir stratejik planlama yaklaşımı olan tür eylem planları, koruma çalışmaları içinde önemli bir yer tutuyor. 

Koruma çalışmalarının başarısının temelinde sorunların doğru tespit edilmesini sağlayan bilimsel araştırma çalışmaları yatar. Bilimsel araştırmalar ne kadar hassas ve detaylı ise tür koruma çalışmasının başarıya ulaşma şansı o kadar yüksektir. Popülasyonu gittikçe azalan bir türün neden azaldığını bilmek ise başarılı bir koruma çalışmasının ilk adımı…
 
Bu farkındalıkla Doğa Araştırmaları olarak Türkiye’de tür eylem planlarının benimsenmesi, yaygınlaştırılması ve bu konuda kapasite artırımının sağlanması için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.
 
Tür koruma ve izleme çalışmaları ise kuruluğumuz günden bugüne Derneğimizin esas çalışma alanlarından birini oluşturuyor.