Search
Close this search box.
Back

Ağaçkakanlar ve Kuş Zengini Habitatlarımız

Lider Sinav

Hemen herkesin duyduğu bildiği bir gerçek yaşlı ağaçların ekosistemin vazgeçilmezi olduğudur. Yaşlı ağaçların bulunduğu, insandan uzak ormanların yaban yaşam bakımından zengin olduğu bilinir. Öyle ki, araştırmacılar yaşlı büyük ağaçların karasal ekosistemlerde kilit taşı görevleri olduğunu belirtiyor.

Orman ekosistemlerinde, süreç içinde tür topluluğunun yapısında değişimler olur. Bu süreçte yaşlı büyük ağaçlar üzerlerinde bulunan kovuklar ve ağaçlarla iligili çeşitli diğer küçük ölçekli yapılar nedeniyle anahtar işlevler üstlenebilirler. Yaşlı büyük ağaçların ormanlarda yaşayan türlere sağladığı kaynaklar biyolojik çeşitliliğin korunması için yapılan çalışmalarda dikkate alınmaktadır [1].

Peki ya yaşlı ağaçlar ve ormanlar konu olunca akla gelen canlılar hangileri olur?

Tabii ki ağaçkakanlar tür listesinde kendine yer bulur. Bu yazıda baş kahramanlar ağaçkakanlar olacak. Birkaç ay önce şemsiye türlerle ilgili kaynakları kurcalarken Tim Caro’nun kitabında bir grafik gördüm. Ağaçkakan tür sayısının yüksek olduğu ormanlarda, ormanlara özelleşmiş kuş türü sayısının da yüksek olduğu yazılmıştı [2]. Açıkçası çok dikkatimi çekti, böyle bir bağıntının ortaya konmuş olması bana bu yazının temel fikrini verdi.