Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğa Araştırmaları Derneği, Dünya Sulak Alanlar Günü Etkinliği Düzenledi
2025 Dünya Sulak Alanlar Günü’nün teması “Ortak Geleceğimiz için Sulak Alanları Korumak” olarak belirlenmiştir. Bu tema, tüm insanların refahı için sulak alanların korunmasının önemini vurgulamakta ve gelecek nesillerin bu değerli ekosistemlerden faydalanmaya devam edebilmesi için gerekli önlemlerin alınmasının altını çizmektedir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 30 Ağustos 2021’de aldığı kararla 2 Şubat’ı Dünya Sulak Alanlar Günü olarak ilan etmiştir. Bu tarih, 1971’de İran’ın Ramsar kentinde imzalanan ve kentin adıyla anılan Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi’nin (Ramsar Sözleşmesi) kabul edildiği gündür. Bugüne kadar 172 ülkenin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne Türkiye, 1994 yılında imza atarak sulak alanların korunması ve akılcı kullanımı konusunda taahhütte bulunmuştur. Türkiye’de 13 sulak alan Ramsar alanı olarak ilan edilmiş olup, 122 alan ise Ramsar alanı olma potansiyeline sahiptir.
Sulak alanlar; tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemlerini kapsayan doğal alanlar olup göller, nehirler, bataklıklar, haliçler, deltalar, gelgit düzlükleri, mangrovlar ve mercan resiflerini içerir. Bu ekosistemler, zengin biyolojik çeşitlilikleri ve sağladıkları ekosistem hizmetleri ile hem doğa hem de insan yaşamı için kritik öneme sahiptir. Ancak sürdürülebilir olmayan su kullanımı, iklim değişikliği, yanlış tarım uygulamaları, kentleşme ve kirlilik gibi tehditler, sulak alanların varlığını tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle sulak alanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi büyük önem taşımaktadır.
Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında bireyler, şu adımları atarak sulak alanların korunmasına katkıda bulunabilir:
- Sulak alanlarımızı kirletmeyi önlemek için bilinçli tüketim tercihleri yapmak,
- Sulak alanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi için kurumlara ve karar alıcılara destek vermek,
- Bölgemizde gerçekleştirilen sulak alan restorasyon projelerine katılım sağlamak.
Bu önemli gün kapsamında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğa Araştırmaları Derneği iş birliğiyle farkındalık etkinlikleri düzenlenmiştir. Etkinlikler çerçevesinde:
Sulak alanların biyolojik çeşitliliği ve karşı karşıya oldukları tehditler hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla hayvanat bahçesi ve su altı dünyasını ziyaret edenler için bilgilendirme standları kurulmuştur. Bu stand 1 ve 2 Şubat (Cumartesi ve Pazar) boyunca açık kalmıştır ve hafta sonu boyunca gelen yaklaşık 6 bin kişiye ulaşmıştır. Çocuklara yönelik endemik ve istilacı türleri anlatan atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ziyaretçilere sulak alanların önemi, ekosistem hizmetleri ve korunmasına yönelik bilgiler aktarılmıştır. Sosyal medya hesapları üzerinden de paylaşımlar yapılarak farkındalık yaratılmasına katkı sağlanmıştır.