Geleceğimiz İçin Sulak Alanları Korumalıyız!
(Sulak Alanlar Günü ile ilgili ağ koordinatörlüğü ve sekreteryasını üstlendiğimiz Doğaya Güç Kat ağı Basın Bildirisi)
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü, doğanın en değerli ekosistemlerinden biri olan sulak alanların korunması için farkındalık oluşturmak için fırsat sunuyor. Doğaya Güç Kat Ağı olarak, bu yılın teması olan “Ortak Geleceğimiz İçin Sulak Alanları Korumak” çağrısına ses vererek, sulak alanların korunmasının ekosistem bütünlüğü ve insan yaşamı için taşıdığı kritik önemi vurguluyoruz.
Sulak Alanlar: Hayatın Kaynağı
Sulak alanlar, zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapar. Tatlı su kaynaklarının korunması, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve doğal afetlere karşı dayanıklılık sağlamada kritik bir rol oynar. Aynı zamanda, milyonlarca canlı türüne yuva olur ve yerel ekonomilere katkı sağlayarak insan refahını artırır. Ancak, sürdürülebilir olmayan su kullanımı, yanlış tarım uygulamaları, kentleşme ve iklim değişikliği, bu hayati ekosistemleri tehdit etmektedir.
Türkiye’deki Sulak Alanlar Alarm Veriyor
Türkiye, yarı kurak bir iklim kuşağında yer alması nedeniyle sulak alanlarının korunmasına özel bir hassasiyet göstermelidir. Son 70 yılda ülkemizdeki sulak alanların %60’ı yok olmuştur. Konya Havzası’ndaki sulak alanlar büyük ölçüde kurumuş, Burdur, Kuyucuk ve Seyfe gibi uluslararası öneme sahip sulak ise kritik seviyeye gelmiş ya da kurumuştur. Çukurova, Göksu, Gediz gibi önemli nehirlerimizin oluşturduğu deltalar alarm vermektedir. Bu kayıplar sadece doğal yaşamı değil, su kaynaklarımızı, iklim direncimizi ve bizleri doğrudan de tehdit etmektedir.
Harekete Geçme Zamanı
Sulak alanlarımızın karşı karşıya kaldığı tehditler de bellidir, birçok alan için yapılan yönetim, strateji ve eylem planlarında çözümler önerilmiş ancak uygulamada sulak alanlarımızın kaybı hızla devam etmektedir.
Sulak alanlar gününde bugünden harekete geçmeliyiz.
Sivil inisiyatif olarak;
Sulak alanlarımızı kirletmeyi durdurmak için bilinçli seçimler yapabiliriz,
Sulak alanlarımızın korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi çabasına destek verebilir, kurum ve politikacıları yönlendirebiliriz,
Bölgemizde yapılan sulak alan restorasyon çalışmalarına destek verebiliriz.
Doğaya Güç Kat Ağı Olarak Çağrımız
Doğaya Güç Kat Ağı olarak, doğanın korunması için sivil toplumun gücüne inanıyoruz. Sulak alanlarımızın yok oluşunu engellemek için tüm bireyleri, sivil toplum kuruluşlarını ve kamu kurumlarını birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.
Unutmayalım: Sulak alanlar yaşarsa, biz de yaşarız!