Eskişehir’de Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Tamamlandı
Eskişehir’deki sulak alanlarda 2025 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), 25-26 Ocak tarihlerinde tamamlandı. Doğa Araştırmaları Derneği (DAD) ve Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün iş birliğiyle gerçekleştirilen sayımlarda, 30 türden 21.043 su kuşu kaydedildi. Balıkdamı Sulak Alanı, Beylikova Göleti (10.297), Porsuk Barajı, Yayıklı Göleti, Gökpınar Barajı, Kavuncu, Keskin ve Musaözü göletlerinde yapılan sayımlarda en fazla sayıda gözlenen türler arasında çamurcun (11.782), angıt (2.937) ve sakarmeke (2.850) yer aldı. Sayımlar Doğa Araştırmaları Derneğinden Kuş Uzmanı Güler Bozok, gönüllüler Sezgin Sönmez ve Burcu Yazıcı ile Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden Gonca Akdaş ve Metin Ömeroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Eskişehir’de 2025 yılı KOSKS’u, bölgenin sulak alanlarının kuş popülasyonu açısından taşıdığı önemi bir kez daha ortaya koydu. Ülkemizdeki nesli tehlike altında olan türlerin korunmasına yönelik, DAD ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce hazırlanan tür eylem planında yer alan korumada öncelikli 5 ördek türünden 3 tanesi Eskişehir’de gözlendi. Nesli küresel ölçekte tükenmekte olan dikkuyruk (Oxyura leucocephala), bu yılki sayımlarda umut verici bir sayıyla kaydedildi. Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN)’ne göre hassas (VU) sınıfında olan ve nesli hızla azalan elmabaş patka (Aythya ferina) ve yakın tehdit altında (NT) olan, koruma önceliği yüksek pasbaş patka (Aythya nyroca) da Eskişehir’de bu yıl sayılan koruma altındaki ördek türleri arasında. Ancak tehlikedeki türlerin güvenliği için, sayımın yapıldığı kesin lokasyon açıklanmıyor.
Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) Neden Önemli?
KOSKS, sulak alanların ve su kuşlarının korunması için kritik bir bilimsel veri sağlıyor. Batı Paleartik Zoocorafik Bölgede, belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilen bu çalışma, kuş popülasyonlarındaki değişimleri takip etmeye ve tehditlere karşı önlem almaya yardımcı oluyor. Eskişehir’deki sayımlar da bölgedeki su kuşlarının durumu hakkında önemli bilgiler sunarak doğa koruma çalışmalarına katkı sağlıyor. Tarımda aşırı su kullanımı, barajlar ve yağış rejiminin değilmesi ile sulak alanların daralması, su kaynaklarının kirlenmesi ve yasadışı avlanma gibi sebeplerle popülasyonu tehlike altında olan türler için sulak alanların izlenmesi oldukça önemli. Eskişehir’de sayım sonuçları dikkuyruk ve diğer koruma altında olan türler açısından umut verici olmasına rağmen, dikkuyruğun uzun vadede korunması için daha fazla önlem alınması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, sulak alanların korunmaması durumunda, dikkuyruk gibi tehlike altındaki türlerin yaşamları için gerekli ortamı bulamayacağını vurgularken, bu alanların korunması için daha sıkı denetimlerin yapılması gerektiği ve özellikle nesli tehlike altında olan türler ve yaşam alanları için daha etkili koruma önlemleri alınması gerektiğini belirtiyor.
Kurumsal olarak yapılabileceklerin yanı sıra doğa korumada halkın da yapabileceği çok şey var. Doğa severler ve kuş gözlemcileri, sulak alanları koruma çabalarına destek olmak için farkındalık çalışmalarına katılabilir, doğal alanlara zarar veren faaliyetlere karşı bilinçlenerek tehditleri yetkililere bildirebilirler. Eskişehir’in sulak alanları, sadece dikkuyruk için değil, binlerce su kuşu ve yaban hayatı için kritik yaşam alanları sunuyor. Eğer birlikte hareket edersek, bu değerli ekosistemleri ve türleri gelecek nesillere aktarabiliriz!