Search
Close this search box.

“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi” Kapsamında Pilot Bölgelerde Çalışmalar Devam Ediyor

MarIAs Kapsamında Pilot Bölgelerde Çalışmalar Devam Ediyor

“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi” (MarIAS) kapsamında, 26 Kasım 2024-3 Aralık 2024 tarihleri arasında projenin pilot bölgeleri olan Kırklareli İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Denizel Alanı, Balıkesir Güney Marmara Adaları, ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ile Hatay Samandağ’da paydaş ziyaretleri ve yerel teknik çalışma grubu toplantıları gerçekleştirildi. Toplantıların amacı 2023-2028 yılları arası uygulamaları devam eden İstilacı Yabancı Türler Yönetim Planları I. 5 Yıllık faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve yetkili kurumlar ile ilerlemelerin paylaşılması oldu.

Bu amaçla önce Kırklareli İğneada Liman Başkanı Sn. Resul Ulaş ziyaret edildi. Kendisi ile bölgedeki ihtiyaçlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Ardından İğneada Su Ürünleri Kooperatifinde balıkçılar ile MarIAS projesi Baş Teknik Danışmanı Doç. Dr. Harun Güçlüsoy ziyaretlerini gerçekleştirdi.

3. Kırklareli Yerel Teknik Çalışma Grubu Toplantısı Yapıldı

Kırklareli Cazibe Merkezi’nde Kırklareli Vali yardımcısı Dr. Hasan TANRISEVEN katılımı ile 3. Kırklareli Yerel Teknik Çalışma Grubu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Doğa Araştırmaları Derneği MarIAS İYT Yönetim Planları Proje Yürütücüsü Saba Başkır, 2024 yılı ikinci yarısında gerçekleştirilen faaliyetleri sundu.

Başkır’ın ardından MarIAS Projesi Baş Teknik Danışmanı Doç. Dr. Harun Güçlüsoy denizel istilacı türlerin Türkiye sınırları içerisindeki mevcut durumu ve hem ülkemizden hem de yurt dışından İYT ile mücadelede iyi uygulama örneklerini sundu. Güçlüsoy sunumunda denizel istilacı yabancı türlerin Dünya’daki ve Türkiye’deki dağılımından bahsederek Türkiye’deki denizel istilacı yabancı türlerle ilgili örnekler verdi. Dünya’dan örnek vermeye devam eden Güçlüsoy Yeni Zelanda’da teknelerin altına yapışan Biofouling (kekamoz) ile ilgili mücadelenin nasıl olduğunu, Karayiplerdeki aslan balığının o bölgeye nasıl geldiği ve Kuzey Pasifik deniz yıldızının Avustralya’da balıkçılık ve ekonomik alanda yarattığı etkilerden, istiridye ve tarak yataklarını nasıl tükettiğine dair yarattığı etkilerden söz etti. Bu alandaki mücadeleleri anlatan Güçlüsoy, Akdeniz Koruma Derneği’nin istilacı yabancı türleri ekonomiye kazandırmaları yönündeki yeni balıklar projesinden bahsederek bu türlerin restoranlarda halkın tüketimine nasıl özendirilmesi gerektiğini açıkladı.

Dr. Güçlüsoy’un ardından konu ile ilgili hazırlanan video gösterimi yapıldı. Son olarak Saba Başkır 2025 yılı içerisinde planlanan Yönetim Planı faaliyetlerini sorumlu kurumlara sundu ve kurumlardan faaliyetlerin yüksek verim ve iş birliği içerisinde tamamlanmasına yönelik öneriler toplandı. Soru cevap bölümünün ardından Vali yardımcısı Dr. Hasan TANRISEVEN’in konunun öneminin altını çizen ve projeyi destekleyen konuşması ile toplantı kapanışı yapıldı.

Akabinde ise DKMP İl Şube Müdürü Zafer Kamay makamında ziyaret edilerek MarIAS projesi kapanışının ardından kurumlar tarafından yürütülecek faaliyetlerde iş birliğinin ve çalışmaların sürdürülebilirliğinin sağlanması için fikir alışverişinde bulunuldu. UNDP Proje Yöneticisi Mehmet Gölge MarIAS projesinin diğer kollarında elde edilen çıktıların da yaygınlaştırılması ile İYT Yönetim Planları’nın devamlılığını sağlamanın önemini vurguladı.  

Çalışmalar Balıkesir Güney Marmara Adaları ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda Devam Etti

Paydaş ziyaretleri ve yerel teknik çalışma grubu toplantılar Balıkesir Güney Marmara Adaları ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda devam etti. 28 Kasım 2024 Perşembe günü Doğa Koruma ve Milli Parklar Balıkesir İl Şubesi’nin öncülüğünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkesir İl Şubesi toplantı Salonu’nda  3. Balıkesir Yerel Teknik Çalışma Grubu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda balıkçı barınağı, ve ilgili kooperatifler ziyaret edilerek proje alanında yapılan çalışmaların gidişatının tartışılması ile devam etti. 29 Kasım 2024 tarihinde ise Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman makamında ziyaret edildi ve projenin Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’ndaki biyoçeşitliliğin yararı üzerine konuşuldu ve çeşitli adaların etrafına yerleştirilen 50 adet tonozlu şamandıra sisteminin amaçlarından bahsedildi. 

Çalışmaların son ayağı 2-3 Aralık tarihlerinde Hatay Samandağ’da gerçekleştirildi. Yönetim Planı içerisinde Samandağ kumsalında deniz kaplumbağaları izleme çalışmaları ile ilgili görüşmek üzere Hatay Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik ziyaret edildi. Ardından 3 Aralık Cuma sabahı Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğünde Hatay 3. yerel teknik çalışma grubu toplantısı gerçekleştirildi.

Benzer Haberler

Ekran görüntüsü 2024-11-21 110948
default
5TXIMSOMWFOTFIKJDC5URWMYDI-980x735
“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi” Kapsamında Pilot Bölgelerde Çalışmalar Devam Ediyor
İnce gagalı kervançulluğunun nesli tükendi
Balıkdamı Sulak Alanı için Çalışmalar Devam Ediyor
BM Plastik Anlaşması Müzakerelerine Katılacak Olan Türkiye Delegasyonuna Açık Çağrımızdır
Ayvalık’ta “denizin akciğerleri”nin korunmasına destek olunuyor
Balıkdamı Sulak Alanı için Restorasyon İhtiyaçlarının Belirlenmesi Çalıştayı Gerçekleşti
“Tarımda Doğa Tabanlı Çözümler Çalıştayı” gerçekleştirdik