Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Tamamlandı
Doğa Araştırmaları Derneği olarak, 17-22 Ocak 2025 tarihleri arasında Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerinde yer alan 14 sulak alanda gerçekleştirilen Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) çalışmalarını tamamladık.
Sayım çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar VII. Bölge Müdürlüğü ile Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay Şube Müdürlüklerinin desteğiyle yürütüldü. Doğa Araştırmaları Derneği uzmanları, gönüllü kuş gözlemcileri ve DKMP personelinin katılımıyla gerçekleştirilen sayımlarda, toplam 70 türden 334.403 birey su kuşu kaydedildi. Adana, 54 tür ve 282.508 birey ile en fazla kuş sayılan il oldu. En fazla gözlenen tür her olduğu gibi Sakarmeke (157.929) oldu.
Kış Ortası Su Kuşu Sayımları, su kuşu popülasyonlarının uzun vadeli takibini sağlamak, sulak alanların korunmasına yönelik bilimsel veriler üretmek ve bölgedeki ekosistem değişikliklerini izlemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Her yıl eş zamanlı olarak düzenlenen bu çalışmalar, sulak alan yönetimi ve kuş göç rotalarının korunmasına dair önemli veriler sunmaktadır.
Bu yıl, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerinde yer alan Akyatan, Tuzla, Ağyatan ve Yumurtalık lagünleri, Kesik Göleti, Seyhan ve Çatalan Baraj Gölleri, Göksu Deltası, Dipsiz Lagünü, Kastabala Vadisi, Samandağ Sahili, Milleyha, Amik Gölü, Reyhanlı Baraj Göleti ve Gölbaşı (Balık) Gölü gibi önemli sulak alanlarda sayımlar gerçekleştirildi.
Bu önemli çalışmada emeği geçen tüm gözlemcilerimize ve destekleyen kurumlara teşekkür ederiz. Sayımlara katılan Doğa Araştırmaları Derneği’nden Güler Bozok, gönüllülerimizden Zafer Kılıçoğlu, Ayşenur Akgün, Rukiye Sert, Suhem Gölbol, M. Enes Aslan, Nadir Köksoy, Nuray Çokol, Utku Erinç Yeğenoğlu, Aydıncan Yılmaz, Fatma Ertaç Karan, Ulaş Karan ve Ada Ulaş Karan başta olmak üzere tüm katılımcılara özverili çalışmaları için teşekkür ederiz.
Konu ile ilgili haber için tıklayınız.