Sulak Alan Ekosistemi Olarak Hersek Gölünün Değerlendirmesi Projesi Tamamlandı
Türkiye’nin tek tapulu gölü olma özelliğini taşıyan ve Yalova’nın Altınova ilçesinde yer alan Hersek Lagünü uluslararası öneme sahip bir sulak alan ekosistemi ve aynı zamanda önemli kuş alanıdır.
Yaklaşık 152 hektar civarında sığ bir lagün gölü olan Hersek Lagünü, Yalova ili Mavi Yol Projesi kapsamında belirlenen turizm seyir yolu güzergahında bulunmaktadır. Türkiye’nin en yoğun nüfusa sahip Marmara Bölgesine konumlanan Lagün hem insan nüfusundan hem de çeşitli kullanım taleplerinden kaynaklı baskı altındadır ve bu durum alandaki yaban hayatını tehdit etmektedir.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen Sulak Alan Ekosistemi Olarak Hersek Gölünün Değerlendirmesi Projesi kapsamında Hersek Gölü’nün kuş varlığı yönünden öneminin ortaya konması amaçlanmış ve alanda kuş gözlemciliği için uygun altyapı önerilmiştir.
Mayıs-Haziran 2011 tarihleri arasında yürütülen proje kapsamında;
- Sulak alan ekosistemi olarak Hersek Lagünü’nün fiziksel, biyolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel yönden değerlendirmesi yapılmış,
- Sorun analizi yapılarak, alanın ekolojik karakterini kısa, orta ve uzun vadede etkileyebilecek faktörler belirlenmiş ve bunların önlenmesine yönelik tedbirler önerilmiş,
- Geçmişte alanda yapılan kuş gözlemlerine ait kayıtlar incelenerek değerlendirilmiş,
- Alanda üreyen ve ilkbahar döneminde alanı kullanan kuş türleri belirlenmiş,
- Kuş gözlemciliği için uygun güzergah ve gözlem noktaları tespit edilmiş,
- Kuş gözlemciliği için uygun yapılar (kuş gözlem evi ve/veya gözlem kulesi) önerilmiş,
- Yörede kuş gözlemciliğinin başlatılması için yöre gençlerine yönelik kuş gözlemciliği üzerine iki günlük eğitim verilmiştir.
Proje kapsamında hazırlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz.