Search
Close this search box.

Balıkdamı Sulak Alanı için Restorasyon İhtiyaçlarının Belirlenmesi Çalıştayı Gerçekleşti

Balıkdamı Sulak Alanı için Restorasyon İhtiyaçlarının Belirlenmesi Çalıştayı Gerçekleşti

Doğa Araştırmaları Derneği yürütücülüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar V. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü ortaklığında, Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems- DIMFE) tarafından desteklenen “Balıkdamı Sulak Alanında Doğa Temelli Çözümlerle Herkes için Sürdürülebilir Su” Projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında Eskişehir’de, Balıkdamı Sulak Alanı’nın karşı karşıya kaldığı ekolojik sorunların ele alınması ve doğa temelli çözümler geliştirilmesi amacıyla ” Balıkdamı Sulak Alanı için Restorasyon İhtiyaçlarının Belirlenmesi” çalıştayı düzenlendi. Eskişehir Haller Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya doğa koruma uzmanları, bilim insanları, ilgili kamu kurumu temsilcileri, STK’lar ve yerel yönetim temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşması, Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Figen Ant tarafından yapıldı. Ant konuşmasında, Balıkdamı Sulak Alanı’nın bölgesel ekosistem için taşıdığı kritik önemi vurgularken, alanın biyolojik çeşitliliğinin korunması ve ekolojik dengenin yeniden sağlanması için doğa temelli çözümlerin şart olduğunun altını çizdi.

Ekosistem Sorunları ve Restorasyon İhtiyaçları Ele Alındı

Alanla ilgili bilgi veren Proje Koordinatörü Güler Bozok ve Proje uzmanlarından Doç. Dr. Harun Aydın; Sakarya Nehri taşkınlarıyla oluşmuş olan Balıkdamı Sulak Alanı, yer altı su seviyesinin düşmesi, havzada yapılan yanlış uygulamalar, istilacı türlerin ekosistemi tehdit etmesi, erozyon ve obruk oluşumları gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Küresel iklim değişikliğinin etkileri ve gelecekteki senaryoları anlatıldı. Çalıştayda, bu sorunların tarımsal faaliyetler, aşırı su kullanımı ve bilinçsiz müdahalelerle daha da derinleştiği belirtildi. Ayrıca, son yıllarda alanın su seviyesindeki azalmanın, biyolojik çeşitlilik kaybına neden olduğu ifade edildi. Sulak Alan Yönetim Planında yer alan restorasyon faaliyetleri sunulup tartışmaya açıldı.

Uzun yıllardır sulak alan restorasyon çalışmaları yapan ODTÜ’den Prof. Dr. Meryem Beklioğlu yaptığı sunumda; istilacı balık türlerinin kontrol altına alınması ve sulak alanın su yönetiminin iyileştirilmesi için biyomanipülasyon gibi doğa temelli çözümlerin uygulanmasının önemini vurguladı. Özellikle biyomanipülasyon yöntemiyle istilacı türlerin azaltılmasının, su kalitesini iyileştirebileceği ve su içi bitkilerin yeniden gelişimini destekleyebileceği belirtildi. Gölcüklerin biyolojik çeşitlilik açısından önemini örneklerle açıkladı.

Katılımcılardan Önemli Katkılar ve Çözüm Önerileri

Balıkdamı Sulak Alanı Restorasyon İhtiyaçlarının Belirlenmesi Çalıştayı’na DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar) Bölge ve il Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Eskişehir Orman Müdürlüğü, İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Çifteler ve Sivrihisar Belediyeleri, Ankara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, ODTÜ, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası, Eskişehir Kent Konseyi, Eskişehir Ziraat Odası, Çifteler Ziraat Odası ve Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği gibi birçok önemli kurumdan temsilciler katılım sağlamıştır. Çalıştayda kamu kurumu temsilcileri ve bilim insanları bir araya gelerek Balıkdamı Sulak Alanı’nın geleceği için çözüm önerilerini sundular. Yönetim Planında yer alan restorasyon faaliyetlerinin farklı canlı gruplarına etkileri, doğabilecek yeni sorunlar, olası etkileri görüşülüp tartışıldı. Bilim insanları sulak alanın su seviyesindeki azalmayla ilgili endişelerini dile getirirken, su yönetiminde verimliliğin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yerel halkın ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiği ve sürdürülebilir su yönetimi için yerel yönetimlerle iş birliğinin artırılması önerildi.

Sonuçlar ve İleriye Yönelik Planlar

Çalıştayın sonunda, Balıkdamı Sulak Alanı’nın korunması ve sürdürülebilirliği için doğa temelli çözümlerin öncelikli olarak uygulanması gerektiği sonucuna varıldı. Özellikle yer altı su seviyesinin korunması, istilacı türlerle mücadele edilmesi ve tarımsal faaliyetlerde su kullanımının daha verimli hale getirilmesi, alanın ekolojik dengesinin sağlanması için önemli adımlar olarak belirlendi.

Benzer Haberler

default
Ekran görüntüsü 2024-11-21 110948
default
“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi” Kapsamında Pilot Bölgelerde Çalışmalar Devam Ediyor
İnce gagalı kervançulluğunun nesli tükendi
Balıkdamı Sulak Alanı için Çalışmalar Devam Ediyor
BM Plastik Anlaşması Müzakerelerine Katılacak Olan Türkiye Delegasyonuna Açık Çağrımızdır
Ayvalık’ta “denizin akciğerleri”nin korunmasına destek olunuyor
Balıkdamı Sulak Alanı için Restorasyon İhtiyaçlarının Belirlenmesi Çalıştayı Gerçekleşti
“Tarımda Doğa Tabanlı Çözümler Çalıştayı” gerçekleştirdik