“Balıkdamı Sulak Alanı’nda Doğa Temelli Çözümlerle Herkes için Sürdürülebilir Su” Projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.
Proje kapsamında 22 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen “Tarımda Doğa Tabanlı Çözümler” çalıştayında ortaya koyulan sorunlara yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı “Uzman Grubu Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Doğa Araştırmaları Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar V. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü ortaklığında Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi (Donors’ Initiative for Medirerranean Freshwater Ecosystems- DIMFE) tarafından desteklenen ve Geçit Kuşağıp Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzman desteği ile Eskişehir il sınırları içindeki Balıkdamı Sulak Alanı’nda yürütülen “Balıkdamı Sulak Alanı’nda Doğa Temelli Çözümlerle Herkes için Sürdürülebilir Su” Projesi kapsamında yapılan tarımda doğa tabanlı çözümlerin faaliyetlerinin uygulanması kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir İl Şube Müdürlüğü toplantı salonunda Doğa Araştırmaları Derneği Doğa Koruma Müdürü Başak Avcıoğlu Çokçalışkan, DKMP İl Şube Müdürlüğü uzmanlarından Gonca Akdaş, Doğa Temelli Çözümler Derneğinden Kasırga Yıldırak, Çifteler Sulama Birliği Başkanı Murat Tuzlacıoğlu, ORSER Organik Tarım/İTU Kontrolörü Akın Can, Eskişehir Ziraat Fakültesinden Mehmet Tuğrul, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Fatih Fidantemiz, Eskişehir Entomoloji Anabilim Dalından Doğancan Kahya’nın katılımları ile toplantı gerçekleştirildi.
22 Temmuz’da gerçekleşen ve Sakarya Havzası ve Balıkdamı Sulak Alanı’nın doğal kaynakları, sunduğu ekosistem hizmetleri ve bunların üzerindeki tarımsal uygulamalardan kaynaklanan sorunlar ile proje kapsamında yapılan tarımsal uygulamaların değerlendirilmesinin sunulduğu “Tarımda Doğa Tabanlı Çözümler” çalıştayının bulguları sunuldu ve sorunların çözümüne yönelik bölgede tarımda uygulanabilecek doğa tabanlı yöntemler detaylı olarak tartışılmıştı. 20 Kasım 2024 tarihinde yapılan 2. Çalıştay Doğa Araştırmaları Derneği’nden Proje Koordinatörü Güler Bozok’un ilk çalıştayın sonuçlarını paylaşması ile başladı. Bozok’un sunumunun ardından sorun ağacı değerlendirme oturumu gerçekleştirildi ve katılımcılardan görüşler alındı.
Tarımsal faaliyetlerin Sakarya Havzası ve Balıkdamı Sulak Alanı’ndaki doğal ekosistemler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasında uygulama önerilerinin alınması ile ilgili
- Tarımsal uygulamalarda suyun sürdürülebilir kullanım yöntemleri
- Tarımda yenilikçi teknolojiler, sürüm yöntemleri, tarım aletleri, su ve enerji tasarrufu sağlayan teknikler • Bölgede çiftçiyi iyi tarım konusunda destekleyecek teşvik-finans kaynakları
- Gübreleme ve kimyasal kullanımından kaynaklanan etkilerin azaltılması uygulamaları,
- Bölgenin iklim ve su rejimi ile uyumlu alternatif ürünler, bu ürünlerin yetiştirilmesi konusunda öneriler
- Monokültürün getirdiği sorunlar ve çeşitlendirme önerileri • Doğal kaynakların izleme, araştırma, denetim ve yönetimine dair öneriler.
Biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin sürdürülmesi ve iyileştirilmesi konusunda tarımsal uygulamalar ve habitat iyileştirilme ile ilgili önerilerin alınması ile ilgili
- Bölgenin doğal ekosistemleri (sulak alan, bozkır) ve Tarım dostu canlı türlerin, korunması, iyileştirilmesi ve tarıma olan faydalarının devamı için yapılması gerekenler (tespit, iyileştirme, restorasyon, tarımsal uygulamalar, bilinçlendirme vb)
- Habitatlarının iyileştirilmesi için önerilerin alınması
Su kaynaklarının yönetimi ile ilgi ise
- Tuzlanma, gübre, ilaç kalıntılarının yarattığı su kalitesi sorunları ve çözüm yolları.
- Kaçak kuyular ile ilgili değerlendirme yapılması
- Toprağın neminin korunması/suyu nem olarak tutmak gibi yöntemlerin alınması ve değerlendirilmesi.
Önerileri alındı.